Tapet: avantaje si dezavantaje

Tapetul este o optiune decorativa adesea subestimata, dar care poate aduce un plus de stil in casa ta. Indiferent ca alegi un tapet standard, din magazin, sau optezi pentru un tapet personalizat, te poti bucura de o multime de avantaje. Ca orice alta optiune de decorare a peretilor insa, are si dezavantaje.

Avantajele tapetului

Unul dintre cele mai mari avantaje ale tapetului este versatilitatea sa in ceea ce priveste suprafetele pe care poate fi aplicat. Indiferent daca ai pereti de chirpici, pereti vopsiti, beton, caramida, tencuiala sau panouri prefabricate, tapetul este potrivit.

Un alt avantaj major  este abilitatea sa de a corecta optic incaperea in care este aplicat. Cu ajutorul pattern-ului, culorii si texturii, poti transforma instantaneu un spatiu banal intr-un loc cu personalitate si stil. Tapetul are puterea de a schimba perceptia asupra dimensiunilor si luminii intr-o camera, facand-o sa para mai spatioasa sau mai cozy, in functie de alegerea ta.

Tapetul poate masca cu eleganta si defecte ale peretilor, oferind un aspect uniform si impecabil.

Spre deosebire de alte metode de finisare a peretilor, cum ar fi zugravitul, aplicarea tapetului este un proces mai putin complex. Nu este nevoie de personal specializat pentru a face acest lucru, ceea ce inseamna ca poti economisi timp si bani. Cu putina atentie la detalii si cateva instrumente de baza, poti reusi sa aplici tapetul cu succes.

Un alt avantaj notabil al tapetului este usurinta sa de intretinere. Pentru tapetul de hartie, o carpa moale sau o perie delicata sunt suficiente pentru a-l mentine curat si impecabil. Tapetul semilavabil poate fi curatat cu o laveta umeda, iar pentru tapetul lavabil, poti folosi apa fara griji. Cu putin efort, vei pastra frumusetea tapetului pentru multi ani.

 In conditiile unei intretineri adecvate, un tapet de calitate poate dura intre 15 si 20 de ani fara a-si altera aspectul sau culoarea, asadar, rezistenta poate fi si ea trecuta pe lista de avantaje.

Daca te saturi de tapet, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta inlaturarii acestuia.  Este un proces simplu si nu va afecta suprafata de sub.

Dezavantaje ale Tapetului

In ciuda numeroaselor avantaje, tapetul are si dezavantaje.

Unul notabil este sensibilitatea sa la umiditate a tapetului de hartie. Acesta poate suferi daune in conditii de umiditate excesiva, iar adezivul utilizat pentru aplicare poate deveni instabil. Prin urmare, este important sa fie aplicat in camere bine ventilate si fara probleme de umiditate.

Exista si variante de tapet rezistente la umidicate, insa tapetul lavabil sau semilavabil poate impiedica eficienta aerisirii peretilor. Aceasta poate duce la o calitate a aerului mai scazuta si poate crea un mediu propice pentru aparitia mucegaiului. Daca alegi un astfel de tapet, asigura-te ca mentii un bun flux de aer in incapere.

Suprafetele acoperite cu tapet semilavabil sau lavabil pot deveni vulnerabile la aparitia ciupercilor in conditii de umiditate excesiva. Acesta este un aspect de luat in considerare atunci cand alegi tipul de tapet potrivit pentru fiecare camera.

Pentru o aplicare reusita a tapetului, suprafata pe care este aplicat trebuie sa fie perfect uscata.

Tapetul lavabil poate fi putin mai dificil de aplicat din cauza peliculei de plastic si a greutatii acesteia. Este important sa fii atent si meticulos in timpul procesului de aplicare pentru a evita eventualele imperfectiuni.

Chiar daca are si dezavantaje, acestea pot fi evitate. Un tapet living bine ales poate sa dea o noua perspectiva pentru incapere iar un tapet in dormitor creeaza un mediu cat se poate de confortabil si de placut. Asigura-te ca achizitionezi un tapet de calitate si ca il montezi cu atentie sau apelezi la profesionisti!

You may also like...