Painea cu maia a fost un aliment de baza pentru multe culturi inca din cele mai vechi timpuri.
Maiaua este o cultura naturala ce este obtinuta din drojdie, apa si faina. Aceasta cultura mai este cunoscuta si sub numele de starter si este folosita ca si agent de crestere pentru proprietatile pe care le are asupra produselor de panificatie, ea influentand gustul si textura.
Procesul de preparare al painii cu maia presupune amestecare fainii si a apei impreuna cu starterul. Acest amestec este lasat sa fermenteze/ dospeasca pentru cateva ore sau chiar zile (in cazul painii artizanale).
In timpul procesului de dospire, bacteriile din maia consuma zaharurile din faina, producand dioxid de carbon ce este prins in aluat de catre legaturile de gluten, facand aluatul sa creasca.
Spre deosebire de aluaturile cu drojdie, cele in care a fost adaugat starter au o perioada de dospire mai lunga, ceea ofera o aroma speciala painii, usor acrisoara, iar coaja este mai crocanta.
De asemenea, maiaua este cunoscuta si apreciata si pentru proprietatile sale benefice pentru digestie. Procesul de dospire este mai lung, maiaua este bogata in bacterii lactice, ceea ce face ca amidonul si glutenul din aluat sa fie mai usor de digerat, produsele cu maia fiind mai bine tolerate si de catre persoanele ce au o forma mai usoara a bolii celiace.
O alta proprietate pentru care maiaua este apreciata de catre brutarii profesionisti, dar si amatori, este versatilitatea ei ca si agent de crestere, deoarece poate fi folosita pentru a face si alte produse. Poti face baghete, rulouri, crusta pentru pizza, prajituri, croissante, gogosi si chiar mucenici.
Acum ca am vazut cateva dintre proprietatile si beneficiile maialelor, sa trecem la reteta de mucenici, un desert traditional romanesc ce poate fi facut si cu maia. Acest desert este pregatit, de obicei, pe 9 martie, cu ocazia zilei dedicata Martirilor sau a Mucenicilor.
Iata de ce ai nevoie:
- 500g faina
- 250g maia
- Un praf de sare
- 250 ml apa calduta
- 2 lingurita de zahar
- Miere si nuci ( ce sunt folosite pentru servire)
Instructiuni:
1. Intr-un castron mare amesteca faina, sarea si zaharul.
2. In alt bol adauga starterul si apa, apoi amesteca-le pana cand totul este bine combinat.
3. Toarna bolul cu lichid peste cel cu faina si amesteca totul pana obtii un aluat lipicios si umed.
4. Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul la crescut in frigider cel putin 12 ore.
5. Dupa ce aluatul a crescut, pe o suprafata curtata si infainata, rastoarna si modeleaza aluatul pentru cateva minute. Imparte-l in 10 bucati egale.
6. Intinde aluatul sub forma de frangie si formeaza forma cifrei opt.
7. Aseaza mucenicii pe tava si apoi lasa-i la crescut timp de inca o ora, la temperatura camerei.
8. In cuptorul preincalzit la 180°C tine tava timp de 20-25 de minute sau pana cand mucenicii devin aurii.
9. Lasa-i la racit cateva minute, unge-i cu miere si presara nuca macinata deasupra. Mucenicii sunt gata!
Daca vrei sa faci si tu mucenici, alege agenti de crestere de la unul din cei mai mari producatori si furnizori din lume. Lesaffre are o experienta de peste 150 ani in domeniu, ajutand brutarii din toata lumea sa faca cele mai bune copturi. Acum este si randul tau!