Când trebuie să schimb jantele la mașină și de ce?

Lovirile repetate de bordure înalte sau gropile de neevitat la care sunt supuse jantele mașinilor impun o atenție sporită: acest procedeu impune îndreptarea constantă a jantelor, echilibrarea roților și, după caz, schimbarea jantelor.

Jantele trebuie obligatoriu schimbate atunci când nu mai prezintă siguranță în exploatare: când sunt prea curbate, fisurate, crăpate, nu mai pot conduce la un traseu controlat și sigur pentru utilizator.

Durata normală de viață a unor jante – așa cum precizează deseori și producătorul mașinii – este destul de lungă, în funcție și de cum și pe unde mergem cu mașina. Orice groapă luată în viteză poate deforma și deteriora destul de mult jantele, devenind necesară schimbarea acestora, însă trebuie să fiți și voi atenți la acestea.

Cei de la Vadrexim recomanda ca atunci cand mergeți la service să schimbați anvelopele de la un sezon la altul sa întrebați si care este starea la jante. Avantajul instalării unor jante din tablă fata de cele din aliaj constă în prețul mai mic pe care îl plătiți pentru acestea. Puteți opta tot pentru jante din tablă dacă observați că acestea sunt recomandate de către producător.

Observați și țineți cont de dimensiunile acestora, existente, de altfel, și în cartea tehnică. Nu este permisă nici o abatere de la specificațiile tehnice existente în cartea tehnică. Jantele susțin întreg mecanismul de deplasare al autoturismului, iar de starea lor depinde siguranța ocupanților mașinii, precum și a celorlalți participanți la trafic.

Jantele din tablă sunt recomandate mai ales în zonele cu vreme călduroasă, ierni blânde și pentru mașinie folosite echilibrat, nesolicitate pe drumuri de munte, lungi sau cu multe denivelări. Deseori, jantele din tablă se comportă perfect la drum lung, însă este important să țineți cont că acestea se încing ușor mai ales pe un carosabil fierbinte, la drum lung, rulaj anevoios, la urcări abrupte și multiple, pe trasee solicitante. În cazul în care bugetul vă permite, puteți alege jante din aliaj, mai fiabile și mai rezistente în condiții vitrege de traseu.

Jantele din oțel sunt cele mai preferate iarna. Pe timpul verii un set de jante din aluminium se va comportă mult mai bine. Este de știut că vara sunt preferate dimnsiunile mai mari de anvelope și bjantele din table sunt disponibile , în general, până la dimensiuni de 16 inch, așa că ne va fi foarte greu să echimpăm mașina cu anvelope vara 225 45 r17, datorită dimensiunii necesare a jantei.

Atenția ce trebuie acordată jantelor din aliaj este justificată, deoarece orice deteriorare a uneia din cele patru duce la înlocuirea întregului set, datorită designului care poate fi greu de găsit sau chiar imposibil. Acest lucru face ca acest tip de anvelope să se poată achiziționa doar la set de 4.

Dacă vrei să afli mai multe intră aici și poți afla particularități ale jantelor, fie din aliaj fie din tablă, și astfel poți lua decizia corectă privind echiparea autoturismului pentru fiecare sezon în parte. 

You may also like...